SSMS Kullanarak SQL Server'a Bağlanmak
8 Kasım 2016 Salı
Aşama aşama gidecek olursak...
SQL Server kurulumu sonrası ilk iş olarak SSMS(SQL Server Management Studio)'e ulaşıyoruz. Bunun için başlat menüsüne SSMS yazmamız yeterlidir.
Bakınız Resim-1.
Bu işlem sonrasında karşımıza çıkan ara yüz yardımı ile SQL Server Database'e bağlanıyor olmamız gerekiyor. Bu noktada karşımıza bir soru çıkıyor.
SSMS ile SQL Server Database farklı şeyler midir ? Evet..
Tipik bir SQL Server Database, tablolardan ve buna bağlı SSMO(SQL Server Management Objects)'lardan(trigger, view, procedure v.b ) oluşur.
Yani; SQL Server Database merkezi yapıda client'ların yada geliştiricilerin bağlandıkları bir barındırıcıdır diyebiliriz. Bu bağlantı SSMS vasıtası ile olur. SSMS kendi başına bir server değildir bilakis bir "client tool"udur.
Şimdi SSMS arayüzüne göz gezdirelim:
Bakınız Resim-2.
Server tipinin Database Engine olması gerekiyor. Server Name kısmında; şayet uzak masaüstünde bir Database Server'a bağlanacak isek buraya ilgili IP adresini yazıyor olmamız gerekir. Bizim örneğimizde Database Server'ımız kendi makinemiz(localhost) olduğu için buraya aynı anlama gelecek farklı şekillerde bağlantı girişi yapabiliriz. Bunlar;
1 ) (local)
2 ) localhost
3 ) .
4 ) 127.0.0.1 (Network terminolojisinde loopback adres olarak geçer.)
Authentication kısmına bakacak olursak; 2 seçenek gözümüze çarpıyor.. Şayet uzak masaüstüne bağlanıyor isek SQL Server Authentication seçeneği ile birlikte, Login ve Password alanlarını da giriyor olmamız gerekir. Ancak SQL Server Database'imiz kendi makinemizde kurulu ise Windows Authentication ile yolumuza devam edebiliriz. Bu seçeneği seçtiğimizde Login ve Password öğelerinin pasifleştiğinizi görüyoruz zira windows platformuna giriş yapabildiğimiz için SSMS güvenlik doğrulamasından geçmiş oluyoruz dolayısıyla herhangi bir ekstra şifre ile karşılaşmıyoruz bu aşamada.