MsSQL de FileStream ve FileTable Kavramları
14 Ekim 2016 Cuma
Her geçen dakika hatta saniye, yönetebileceğimizden fazla veri üretiyoruz. Günümüzde potansiyel olarak kullandığımız verilerin yaklaşık %80'inin yapısal olmayan türde veriler olduğu ifade ediliyor. Bilgisayar donanımlarının (görece) bu yüksek kapasitedeki verileri depolayarak analiz yapabilecek seviyeye gelmesi oldukça karmaşık bir durum. Karmaşıklıktan kastım bu verilerin etkili bir şekilde saklanması ve bunların sağlıklı analizi diyebilirim. Aynı zamanda bu iş için harcanacak efor gücünün de ayrı meşakkat olduğunu belirtmek isterim. Bu karmaşıklıktan ötürüdürki, şimdilik bu tarz verilerin analizi kurumlar için "Dark Data" diye tabir edilen karanlık tarafta, aydınlanmayı bekliyor..
Esas konumuzun özelinde bir giriş yapacak olur isek; Sql server'ın yapısal olmayan veriler için sunduğu güzel bir özellik vardır:
FILESTREAM..
Sql 2008 ile birlikte gelen bu yapıda verileriniz NTFS disk sisteminde duruyor. Size düşen ise bu verilerinizi T-SQL kodlarıyla sorgulamak. Yani filestream, sql-server ile diskiniz arasında köprü görevi görüyor desek heralde yanılmış olmayız. Bu işlemin bana göre en büyük yararı audit dediğimiz yetkilendirme safhasından nasibini alması. İstediğiniz dosyaya read-only ataması yapıp yine bu dosyalara kimlerin erişeceği ile alakalı yetki ataması yapabilirsiniz. FILETABLE'da yine filestream ile aynı mantıkta çalışan hatta bu teknolojinin üzerine bina edilmiş daha ileri bir versiyondur diyebiliriz. Bu özellik ise sql 2012 ile birlikte gelmiştir. Sizin bu teknolojiyi kullanabilmeniz için iki seviyede işlem yapıyor olmanız gerekmektedir.
1-Instance seviyesinde,
2-Veritabanı seviyesinde.